Plazma kesim,  alaşımsız çelik, paslanmaz çelik, demir, alüminyum gibi ürünleri en az zahmet ve maliyetle kesimini gerçekleştiren yöntemdir. Çalışma mantığının temelinde iyonize edilmiş bir gazın kesilecek bölgeye doğru bir güç kanalı oluşturması yatmaktadır. Plazma kesim işi teknolojik plazma kesim makineleri ile gerçekleştirilir.

Kesim esnasında kesilecek olan malzemenin türü ve kalınlığına göre makine içinde kullanılacak olan gaz değişiklik gösterebilir. Oksijen ve hava gibi sıkıştırılmış gazların bir kısmı elektrik arkı tarafından iyonize edilir. İyonize edilen gaz plazma makinesinin kesici ucu ile işlem uygulanacak olan malzeme arasında oluşan hat yüzeyde istenilen kesme işleminin gerçekleşmesini sağlar.

Plazma kesim için ihtiyaç duyulan en önemli şey sıkıştırılmış gazdır. Bu işlem için farklı gazlar kullanılsa da en yaygın olanı plazma gazı basınçlı havadır. Basınçlı hava birçok atölyede, tamirhanede ve imalathanelerde bulunduğu için tedariği çok zor bir ürün değildir. Tedariğinin kolay olması ve ulaşılabilir olması yanıcı ve yakıcı gazların kullanımının önüne geçmektedir. Hem sağlık açısından hem de çevre açısından düşünüldüğünde basınçlı gaz ile bir kesim yapmak çok daha sağlıklı ve çevre dostudur.

Plazma Kesim Avantajları

Çelik, demir, alüminyum gibi metallerde istenilen ölçü ve şekilde bir ürün elde etmenin etkili yöntemlerinden bir tanesi plazma kesimdir. İmalathanelerde, atölyelerde ve tamirhanelerde bu yönteminin kullanılmasının birçok avantajı vardır. Bu avantajlardan bir tanesi üretkenliktir.

Bu sayede daha kısa sürede daha fazla kesim yapmak mümkündür. Daha kısa sürede daha fazla ürünün kesimi demek bir imalathane için daha kısa sürede daha fazla ürünün üretilmesi anlamına gelir. Bu da daha az insan gücüyle daha fazla üretim demektir. Böylece bir imalathane yada atölye düşük işçilik maliyetiyle çok sayıda iş çıkarabilir.

Plazma kesimin üretkenliğe bir başka katkısı ise kesim öncesinde bir ön tav işlemine ihtiyaç duymamasıdır. Bunun anlamı kesilecek olan malzemenin kesim öncesinde herhangi bir ısıtma işlemine maruz bırakılmamasıdır. Kesilecek olan metalin ısıtılarak belli bir derece sıcaklıkta kesilmesi hem işin zamanını hem de zametini artırmaktadır. Isıtma işleminde oluşabilecek muhtemel bir hatadan dolayı malzeme zayiatının da önüne geçilmiş olur.

Kesim öncesinde ve esnasında olduğu gibi plazma kesim, işlem sonrasında da büyük pratiklik sağlar. Son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte plazma kesim makinelerinin kesme torçları çok daha hassas ve temiz işler çıkarmaktadır. Bu sayede kesim sonrasında temizlenmesi gereken cüruf meydana gelmez. Kesilecek malzemeye en az güçle en iyi kesim gerçekleştirdiği için de kesim sonrasında yüzeyde bir yamulma, eğilme, bükülme gibi olumsuz durumlar olmayacağı için kesim sonrası bir düzeltme yapmaya gerek yoktur.

Bu kesim yöntemi çevresel ve sağlıksal avantajlar sağlamaktadır. Bunların yanı sıra makineler de kullanılan gazın tehlikesiz olması iş güvenliği açısından da büyük avantaj sağlamaktadır. Kullanılan gazın patlayıcı ve yanıcı olmaması işyerinde meydana gelebilecek bir patlama yada yangının önüne geçmektedir. Yanıcı ve patlayıcı gazların olduğu  bir işyerinde çalışanın dikkatsizliği ile oluşabilecek küçük bir hata yaşanması istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

Paslanmazda Plazma Kesimin Önemi

Plazma kesim,lazer kesim ve rulo boy kesim saydığımız avantajlardan dolayı birçok metalin kesimi için yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu avantajların hemen hemen hepsi paslanmaz çelik kesimi için de birer avantaj sağlamaktadır. Bu avantajların yanı sıra plazma kesim paslanmaz çelik kesiminde büyük işçilik hatalarının da önüne geçer.

Plazma kesimin paslanmaz çelik kesimi için bir diğer önemi de kesim sonrasında doğru sonuçlar ortaya çıkarmasıdır. Kesim öncesinde belirlenen ölçüler kesim sonrasında da aynı şekilde işe yansıdığından herhangi bir yanılma yada pay gibi durum söz konusu olmaz. Bu da malzemenin zayi olmasının önüne geçer.

Bize Ulaşın