Krom nedir? Metalik elementlerin sınıfında yer alan kromu, gümüş gibi parlak ve mavimsi beyaz renk niteliğinde tarif edilebilecek görünüşe sahip bir maden olmasıyla birlikte, çok sert olmasına karşın kırılgan bir yapıya sahip olmasıyla biliyoruz.
Yapı özellikleri arasında havaya karşı dayanıklı olması önde gelen özellikleri arasında yer alır. Bu noktada krom paslanır mı sorusuna da cevap vermiş oluyor. Krom yapısından dolayı nemli havada bozulmaz yani paslanmaz krom formuna sahip olduğunu göstermektedir. Kromların bünyesinde bulundurmuş olduğu bu özellik kapsamında projelerimizde kullandığımız takdirde, paslanmaya karşı dirençli bir maden elde edeceğimiz anlamına gelir.
Karaca Paslanmaz Çelik Firması olarak kromun kullanımına bünyemizde yer verirken daha uzun ömürlü işlere imza atmayı hedeflemekteyiz. Sahip olduğu bu direnç sayesinde krom, etkin bir kullanım alanına sahip oluyor, bize de bu kullanım alanlarını sunuyor.
Örneğin; paslanma olasılığı büyük olan madenlerden birçoğunda, bu nedenden ötürü öncesinde ince bir krom tabakasıyla kaplama yapmaktayız. Aynı zamanda kromun, Sibirya’da bir kurşun filizinin içerisinde bulunduğunu küçük bir dipnot olarak ekleyebiliriz.
Kromun özelliklerinden dolayı metalurji, kimya, ateşe dayanıklı çeşitli malzemelerin yapımı ve döküm kumu sanayinin yanında otomotiv, mutfak ve banyo metalleri gibi sektörlerde de kullanım alanlarını sürdürmektedir. Ama tüm bunlardan önce kullanım yönü kapsamında, en başta demiri sertleştirmekte kullanılır.
Krom demir alaşımı oldukça önemli bir hammadde olmasıyla birlikte, oldukça sert bir yapıya sahip olması sebebi ile aşındırıcı aletlerin yapımında işe yarar ve en sık kullandığımız madenlerin başında gelir.
Krom nikel alaşımının katıldığı demir ise çok dayanıklı ve esnek yapıda çelik oluşturmamızı sağlar. Elde edilen tüm bu alaşımlardan ise çeşitli makine parçaları, zırhlar, köprüler elektrik dirençleri yapabiliriz. Dayanıklı ve yüksek kalite sonuç almak için öncelik her daim paslanmaz çeliklerdedir. Karaca Paslanmaz ailesi olarak, tüm bunları gerçek hayata geçirmenin en güvenilir ve en kârlı adresi olarak faaliyetlerimize yön vermekteyiz.
Isıya karşı olan dayanıklılığı sayesinde de endüstri ve sanayi sektöründe en çok ihtiyaç duyulan hammaddelerin başında gelmektedir. Ayrıca doğadan saf halde çıkarılması mümkün olmayan kromun atom ağırlığı ise 51,9962’dir.
Krom, doğada başka elementlerle bileşik halde bulunur. Bu nedenle saf krom elde etmemiz için kromu bir takım işlemlere tabi tutmamız gerekir. Bu işlemler sonucu saf kromu toz ya da sıvı halde kullanabiliriz.Krom demir alaşımı, en çok karşılaştığımız bileşenlerden biridir. Sert yapısının yanı sıra kolay kırılan bir forma sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Krom tüm bu kullanım alanlarına ek olarak çeliğin sertleştirilmesi, paslanmaz çelik üretimi ve diğer metallere dayanıklılık sağlayacak olan alaşımların elde edilmesini de eklememiz mümkündür.
Sert ve kolay kırılmasının yanında parlak, pürüzsüz bir yüzeye sahiptir. Bu sayede yapacak olduğumuz işlerde estetik olarak kullanılabilme olanağı da sunar. Yani mimari ve dekorasyon alanında kullanımına çokça yer verdiğimiz bir alaşımdır.
Dünya krom üretiminin tamamına yakın bir yüzdelik dilimi, ortalama %95 civarlarında, ferrokrom üretiminde kullanılır. Ferrokrom, %50-%70 civarları arasında krom, %30-%50 civarları arasında da demir içeren bir alyajdır.
Alyajlar, her türden demir alaşımlarına genel olarak verilen isimleri temsil etmektedir. Ferroalyajlar da bunlardan birisidir. Bunlar da çelik, döküm sanayisinin olmazsa olmaz parçalar olarak nitelendirdiğimiz parçalardır. Nemli havaya karşı dayanıklıdır ve son derece üstün özellikleri bünyesinde barındırmaktadır.
Yüksek demirli krom cevheri olarak da anılan ferrokromlardan, metal sanayisinin en önemli hammaddesi olarak bahsederiz. Demiri sertleştirmemiz de bu cevherin kullanımıyla mümkün kılınır. Kromu, demirin sertleştirilmesi amacıyla ferro krom veya nikel ile birlikte demire katarız ve böylece çok daha sert bir alaşım elde ederiz.
Bu alaşımlar da bize yüksek ve sürekli dayanıklılık gerektiren malzemeler için daha etkin bir kullanım olanağı doğurur. Ayrıca paslanmaz çelik, metal ve silah endüstrisinin çok önemli bir maddesi olduğundan da bahsetmemiz gerekir. Bu bilgiler ışığında kromun çeşitli alaşımlarının mermi, denizaltı, gemi, uçak, top ve silahlarla ilgili destek sistemlerinde kullanıldığını söylememiz mümkündür. Karaca Paslanmaz Çelik Firması olarak bu alanlara destek vermekten geri kalmıyor, tüm bu alanların faaliyete geçirilmesine öncülük ediyoruz.
Oldukça sert ve kırılgan yapıya sahip olan krom, sahip olduğu bu çok yönlü özellikler nedeniyle çokça tercih ettiğimiz bir element konumundadır. Kullanım alanlarında sahip olduğu çeşitliliklerle birçok sektörde tercih ettiğimiz bir madendir. Yapacağımız her türlü işlem üzerinde verimliliği arttıracak özellikleri içerisinde bulundurur.
Buna örnek olarak yazıda da bahsetmiş olduğumuz üzere çeşitli sebeplerden dolayı paslanma olasılığı büyük maddeler üzerinde, yapısını iyileştirici etken olarak kullanılmasını verebiliriz. Başta gelen özelliği olan paslanmaya karşı direnç gösterebilmesine ek olarak saydığımız tüm diğer özellikleriyle birlikte krom, vazgeçilmez bir metalik element olarak hayatımızdaki konumunu garantilemiştir. Aynı zamanda firmamızın üstün kalite standartları ile Türkiye’deki kullanımını oldukça yaygınlaştırmıştır.
Karaca Paslanmaz olarak projenize uygun “paslanmaz” yapıda çelik ürünlerimizi yüksek kalite standartları odağında sizlerle buluşturuyoruz. Sektörel farklılıklar içerik ve hammaddesi krom olan dayanıklı ürün yelpazemiz ile her daim ihtiyaçlarınıza profesyonel çözümler sunuyoruz. Krom boru veya diğer hizmetlerimiz ve fiyatlar hakkında detaylı bilgi almak için sayfamızdan bizlerle iletişime geçerek, %100 güvenilirliği deneyimleyebilirsiniz.