Her zaman diğer ham maddelerle beraber kullanılan krom uygulandığı yüzeye özgünlük, parlaklık ve pürüzsüz bir güzellik katar. Bu avantajı sayesinde birçok farklı üründe krom malzemesiyle karşılaşabilmek mümkün. Günlük hayatta kullandığımız eşyalar da buna dahil.

paslanmaz-krom-nerelerde-kullanilirKrom Neden Bu Kadar Çok Tercih Ediliyor?

Bunun ilk sebebi kuşkusuz kromun ideal bir yüzey kaplama maddesi olmasıdır. Çizilmeye ve yırtılmaya karşı dayanıklı, sert ve parlak olması öne çıkan özellikleri arasında yer alır. Bu özellikleri de kromu mühendislik ürünlerinde ve dekoratif yüzey kaplamada tercih sebebi kılar.

Kaplama olarak kullanıldığı yüzeye renk, sertlik, temizlik, güç ve dayanıklılık katan krom bu sayede ürünlere yıpranmaya, neme ve zedelenmeye karşı mukavemet sağlar. Kromla kaplanan ürünler daha dayanıklı olur.

Diğer yandan krom ateşe karşı oldukça dayanıklı bir malzemedir. Erime sıcaklığı 2150°C gibi oldukça yüksek bir değerdir. Çok iyi bir ısı iletkeni olduğu için dökümhanelerin aranan bileşenidir.

Havayla temas ettiği zaman krom ince bir forma bürünür ve çeliğin yüzeyinde sabit bir oksit tabakası oluşturur. Bu sayede çeliğin kimyasal reaksiyona girmesi ve paslanması önlenir. Sonuç olarak baktığımızda paslanmaz çeliği "paslanmaz" yapanın krom olduğunu söyleyebiliriz.

Faydaları bunlarla sınırlı olmayan kromun insan sağlığı için faydalarından haberiniz var mıydı peki? İnanması güç gelebilir ama kromu oluşturan Kromyum(III) Oksit insan vücudunun yağ ve şekeri eritebilmesi için gereklidir. Krom ayrı besin takviyesi olarak da kullanılabiliyor.

Kromun bir diğer kullanım alanı ise dericilik sektörüdür. İlk bakışta alakasız gibi gelse de krom deri tabaklamada da kullanılıyor. Suyla temas ettiğinde formunu yitirmeyen, renklilik ve canlılığını seneler boyunca yitirmeyen deri ürünleri elde edebilmek krom ile mümkün.

Paslanmaz Krom Kullanım Alanları Nelerdir?

Daha önce de ifade ettiğimiz üzere krom, çeliğin paslanmaz olmasını sağlayan en önemli bileşendir. Bundan yola çıkarak paslanmaz çeliğin kullanıldığı her yerde krom da vardır diyebiliriz. Karbon çeliğe yeterli miktarda kromyum malzemesi eklerseniz paslanmaz çelik elde edersiniz. Mekanik yapısı itibariyle güçlü, zor zedelenen ve ısıya dayanıklı olan bu madde birçok sektörde kullanılır. Enerji üretimi, medikal ekipmanlar, ev aletleri, çatal bıçak takımları ilk etapta akla gelenlerden.

Öte yandan "özel çelik" dediğimiz, şok ve darbelerin yanı sıra aşırı yüksek sıcaklığa karşı da dayanıklı olması amaçlanan malzemelerin üretiminde kromdan yardım alınır. Çünkü krom katıldığı karışıma güç, ısıya dayanıklılık ve parlaklık katar. Sanayi tipi aletler, kesme araçları, enjeksiyon uçları, kam mili ve rulmanlar bunların arasında yer alır.

Uzay ve havacılık sistemleri, askeriye, nükleer, petrokimyasal ve gaz sektörlerinde de kromdan yardım alınır. "Krom metal" adı verilen özel bir alaşımın üretiminde neredeyse yüzde 99 oranında krom kullanılır. Ortaya çıkan bu malzeme yüksek sıcaklıklara, kırılma ve zedelenmeye karşı çok dayanıklı olacağı için yukarıda adı geçen sektörlerin vazgeçilmezidir.

Global ölçekte baktığımızda tüm derilerin yaklaşık yüzde 80'inin krom ile tabaklandığını söyleyebiliriz. İlk bakışta alakasız gibi gözükse de deri tabaklama ürünlerinin çoğunda krom kimyasalı bulunur. Kromyom (III) hidroksit sülfat bir kromyum karışımıdır mesela. Ve neredeyse 100 seneyi aşkın bir süredir deri tabaklama sektöründe kullanılan bu karışım deriye parlaklık, uzun ömür ve yumuşaklık katar.

Yüzeyleri koruma özelliği sayesinde günlük hayatımızda sıklıkla görebileceğimiz kromu etrafınıza dikkatli baktığınızda birçok kez görebilmeniz mümkün. Parlak, metalik yüzeyi sayesinde kaplandığı malzemenin görünümüne güzellik katan krom dekoratif olarak da sıkça tercih edilir. Haricinde havacılık, savunma sanayileri, mühendislik ve tarım sektörlerinde de krom karşımıza çıkacaktır.

Krom İle Nikel Arasındaki Farklar Nelerdir?

Karaca Paslanmaz olarak müşterilerimizden sıklıkla bu soruyu duyuyoruz. Dış görünüm itibariyle birbirine çok benzeyen nikel ile krom arasındaki farklar gözle görülebilecek seviyededir. Her ikisi de çok kaliteli kaplama malzemesi olan bu ham maddeler arasındaki "nitelik" olarak pek fark olmadığı söylenebilir.

Estetik açıdan değerlendirdiğimizde krom ile nikel arasında gözle görülür bir farkın olduğunu söyleyebiliriz. Kişisel tercihiniz doğrultusunda bu iki malzeme arasında tercihte bulunabilirsiniz. Eğer krom ve nikele yakından dikkatle bakarsanız her ikisinin tonunun farklı olduğunu göreceksiniz. Krom daha soğuk tonlu metalik bir renge sahipken nikel daha sıcak, sarıya yakın tonlardadır. Dekorasyon tercihiniz rustik tasarımdan yanaysa nikel ideal bir tercih olacaktır. Ancak daha modern ve açık renkli bir tasarım isteğiniz varsa kromdan yana tercihte bulunabilirsiniz.

Parlaklık noktasında da iki madde arasında bariz fark vardır. Krom, nikele kıyasla daha parlaktır. Nikel ise daha flu bir görünüm sunacaktır. İyi parlatılmış bir krom malzeme ayna gibi yansıtma yapabilir.

Nikelin bir olumsuz tarafı da her uygulandığı yüzeyde aynı tutarlılığı gösteremiyor oluşudur. Ufak da olsa ton farklılıkları olabilir. Kromda ise bu durum söz konusu değildir.

Söz konusu ürünün aldığı hasarları gidermeye geldiği zaman ise nikel açık ara kromdan öndedir. Çizik ve yarıklar gibi olumsuz durumların meydana gelmesi durumunda kromun tamiri çok zordur. Nikel ise zımparalama işleminin ardından tekrar formuna geri dönebilir.

Nikel hem korozyon hem de su kaynaklı aşınmaya karşı kromdan daha mukavemetlidir.

Krom ve nikel arasındaki farklar kaba hatlarıyla bu şekilde özetlenebilir. Şayet ürettirmek istediğiniz parçada bu iki metal arasından hangisini kullanmanız gerektiği noktasında kafa karışıklığı yaşıyorsanız, bizimle iletişime geçebilirsiniz. Uygulama ve kullanım alanına göre sizin için ideal olana hep birlikte karar verebiliriz böylece.

Nikel Nerelerde Kullanılır?

Atomik kütle numarası 28 olan Nikel, periyodik element tablosunun 4. satırında yer alır. Vücut için hayati bir madde olduğunu söyleyebileceğimiz Nikel'in fazla alınması zarara yol açabilir. Çok fazla Nikel tüketimi akciğer, burun, gırtlak ve prostat kanserine yol açabilir. Kirli sularda ve sigarada nikel bulunur.

Haricinde nikelin kullanım alanını incelediğimizde daha çok bozuk para üretiminde önemli rol üstlendiğini görüyoruz. Bunun haricinde kablolarda, gaz türbinleri ve roket motorlarında da nikel kullanımı yaygındır. Bunun sebebi nikelin yüksek sıcaklıklarda dahi korozyona direnç gösterebiliyor oluşudur. Boru, çivi ve zırh yapımında da yine nikel karşımıza çıkar. Monel 400 isimli nikel ve bakır karışımı da deniz suyuna karşı dayanıklı olduğu için teknelerdeki pervaneleri şaft üretiminde tercih edilir.

Nikel Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gümüşe yakın beyaz renkte ve sert bir formda olan nikel dövülüp şekil verilebilen bir metaldir. Ayrıca iyi bir ısı ve elektrik iletkenidir. Seyreltik aside maruz bırakıldığında yavaşça çözülür. Erime sıcaklık noktası 1453 °C iken kaynama noktası ise 2913 °C'dir.

Radyoaktif bir metal olması yüzünden zehirli kabul edilir ve insan sağlığına olumsuz etkileri vardır. İşlenmemiş halini elle tutmak için mutlaka koruyucu eldiven kullanılmalıdır.

Sektörel bazda kullanım alanını incelediğimizde karşımıza ilk olarak uzay ve havacılık çıkar. Nikel bazlı süper alaşımların bir numaralı kullanıcısı olan bu sektör türbin bıçakları, diskler ve jet motorların önemli parçalarının üretimini gerçekleştirir. Keza elektrik enerjisi santrallerindeki içten yanmalı türbinlerde de yine nikel kullanılır. Şarj edilebilir bataryalarda da nikel kullanımı yaygındır.

Bize Ulaşın