Günlük hayatta “İstenmeyen bir durum, olay yada kişiye katlanma gücü” gibi bir anlama gelse de “tolerans” kelimesi mühendislikte de kullanılan bir terimdir. Mühendislikte tolerans en önemli ifadelerden bir tanesidir. Çünkü birçok açıdan herhangi bir işin yarıda kalmaması için kullanılacak olan makine veya makine parçalarının toleransa sahip olması gerekir.
Tolerans özellikle yedek parça kullanımı için en yaygın ürün özelliklerinden bir tanesidir. Her ne kadar lazer teknolojisi gelişmiş olsa, teknoloji harikası ürünler icat edilse ve kusursuz bir işçilikle yedek parçalar üretilse de birçok durumda herşey birebir aynı olmaz. Böyle durumların en büyük ihtiyaçları parçaların arasındaki toleranstır.
Tolerans sadece makinelerdeki yada herhangi bir sistemdeki parçalarının yedeği için önemli olduğu kadar başka alanlar için de oldukça önemlidir. Bu alanlardan bir tanesi de gövdesi değişmeyen ancak kullanım esnasında farklı aletlere ihtiyaç duyulan makine sistemleridir. Örneğin bir mutfak robotu temelinde içinde elektrik enerjisi ile dönen bir mile sahiptir. Bu milin hızı makine üzerindeki tuşlarla kontrol edilebilir. Ancak bir mutfak robotunun ucuna takılan kesme aparatları birbirinden farklılık gösterebilir.Bazı aparatlar doğrama işleminde kullanılırken bazı parçalar da ezme, doğrama gibi işlemlerde kullanlmaktadır. Bu işlemleri gören parçaların hem kendi aralarında hem gövdesi ile sonuna kadar uyumlu olması gerekmektedir. Başka bir örnek de matkap olabilir. Matkap ucuna takılan milletin tam olarak çalışabilmesi için toleransa sahip olması gerekir.
Her türlü teknolojik imkana ve ileri derece ustalığa rağmen üretilen ürünler arasında ufak farklılıklar meydana gelebilir. Bu farklılıklar tolerans hatası olarak bilinmektedir. Tolerans, bu küçük farklılıklardan dolayı yapılacak olan işlemin herhangi bir askıya alınmasının önüne geçmektedir. Tolerans hataları ise birbirinden farklı sebeplere sahiplerdir. Bu sebepler genel olarak şöyledir;