Makine ve boru hatlarının birbirinden farklı alanlarda kullanımı bulunan, birbirinden farklı bölmelerin sızdırmayacak şekilde birleştirilmesiyle beraber yaygın kullanımı olan malzemeler flanş olarak adlandırılır. Boru bağlantı elemanlarından biri olarak tanımlanan paslanmaz flanşlar, sızdırmazlık özellikleriyle beraber basınç sınıfına göre contalar yardımıyla kullanılır. Paslanmaz flanşlar, genelde flanş hatta bağlantı özelliklerine göre flanş ölçüleri belirlenmesiyle beraber yapılır. Aynı şekilde flanş çeşitleri de çeşitli normlara göre sınıflandırılır. Avrupa normu ve Amerikan normu olarak ayrılan flanşlarda, uygulanan basıncın farklı standartlara olarak ayrılması ile beraber değişiklik gösterir.

paslanmaz-flans-nedir

Genellikle yuvarlak şekillerde olmasıyla beraber hem kare hem de dikdörtgen şekillerde de paslanmaz flanş modelleri bulunur. Cıvata ile birlikte birleştirilerek, vidalama ile boruya birleştirilip, basınç değerlerine göre birbirinden farklı niteliklerde de tasarımı bulunur. Bazı kullanım yerlerinde de kör flanş kullanılır. Kör flanş ise, boruların bittiği yerde kaplama veya kapatma için kullanımı olan türleridir. En çok da mekanik parçaların birbirine birleştirilmesi için destek elemanlar olarak bilinir ve kullanılır. Doğrudan mekanik parçalarla ilgili olarak bağlantı elemanları da olurlar.

Paslanmaz Flanş İmalatı

Paslanmaz flanş imalatı, belli başlı aşamalarda gerçekleşmektedir. Paslanmaz flanş imalatı; döküm aşaması, dövme aşaması ve talaşlı imalat aşaması olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Paslanmaz çelik malzemeler genellikle hurda ürünlerin geri dönüştürülmesi ile elde edilmektedir. Hurda malzemeler büyük ve fonksiyonel ocaklarda eritilmektedir. Daha sonra ise paslanmaz çelik elde edilene kadar farklı işlemlerden geçmektedir. Döküm işlemi, iki farklı şekilde yapılmaktadır. Birincisi mum kalıplara döküm işlemi, ikincisi ise kütük dökümüdür. 

Mum kalıba döküm işleminde, çok dişli malzemeler elde edilmektedir. Paslanmaz çelik flanş imalatında en öne çıkan yöntem, kütük dökümüdür. Döküm aşamasından geçen paslanmaz flanş, dövme işlemine tabi tutulmaktadır. Paslanmaz flanş üretiminde en önemli ve dikkat edilmesi gereken aşama, dövme aşamasıdır. Dövme aşamasında dökülen kütükler pres makinelerine alınmaktadır. Büyük makinelere alınan bu ürünler dökülmektedir. Dövme aşamasında birbirinden çeşitli kalıplar öne çıkmaktadır. Bu kalıplar sayesinde flanşlar, istenilen ölçülere uygun bir şekilde tasarlanmaktadır. 

Dövme aşamasında kalıplara dökme işlemi, flanş imalatında ana aşamalardan biridir. Dövme aşaması, paslanmaz flanşın son haline en yakın görünüme sahip olduğu aşamadır. Paslanmaz flanşlar, en son aşama olarak talaşlı imalat işlemlerinden geçmektedir. Bu aşamada flanş üzerinde yer alan delikler ya da lekeler ortadan kaldırılmaktadır. Talaşlı imalat aşamasında bu işlemler tezgahların üzerinde gerçekleşmektedir. Talaşlı imalat aşamasında flanş yüzeyinin pürüzsüz hâle getirilmesi amaçlanmaktadır. Tüm bu aşamalar tamamlandıktan sonra flanşların üzerine bazı bilgiler işlenmektedir. Bu bilgiler işlendikten sonra paslanmaz flanş piyasaya sürülmektedir. 

Paslanmaz Flanş Ölçüleri

Paslanmaz flanş ölçüleri genel olarak belirli bir standartta karşımıza çıkmaktadır. Flanşlar için yaygın olarak tercih edilen bazı ölçüler bulunmaktadır. Ölçülerin farklı olması paslanmaz flanşların kalitesi üzerinde etkili değildir. Paslanmaz flanşların ölçüsü, kullanım alanını etkilediği için dikkatli olunması gerekmektedir. Paslanmaz flanşların kullanım alanına uygun olması, performansını etkilemektedir. Paslanmaz flanşın kullanıldığı tesisata uygun olmaması bazı olumsuz sonuçları beraberinde getirmektedir. Kullanım alanı için uygun ölçülere sahip olmayan flanşlar, çoğu zaman gevşek kalmaktadır. Bu durum nadiren deolsa sızdırma sorununu doğurabilmektedir .

Paslanmaz flanşların ölçüleri ne kadar önemli ise kullanılacağı boruların ölçülerinin bilinmesi de o kadar önemlidir. Boruların ölçüleri ile flanşın ölçülerinin birbiriyle uyumlu olması gerekmektedir. Paslanmaz flanşların ölçüsü kadar kullanım amacının da belirlenmesi oldukça önemlidir. Bu malzemelerden verim elde etmek için doğru seçimler yapılması gerekmektedir. 

Paslanmaz flanşlar çoğu zaman “½ - 24” ölçüleri arasında olmaktadır. Bu ölçüler arasında ihtiyaca ve kullanım alanına uygun olan modeller tercih edilmelidir. Karaca Paslanmaz olarak sizler için birbirinden kaliteli ve çeşitli flanş malzemeleri hazırladık. Paslanmaz flanşlarımız birbirinden çeşitli ölçüleri ile birçok kullanım alanına uygun hâle getirilmektedir. Yıllara dayanan tecrübemize güvenerek bizleri tercih edebilir ve paslanmaz flanşların avantajlarından yararlanabilirsiniz.

Paslanmaz Flanş Nerelerde Kullanılır? 

Pürüzsüz bir kaynak oluşturması adına paslanmaz kaynak flanşlar kullanılır. Yüksek basınçlı uygulamaların olduğu alanlarda flanş genel olarak kullanılır. Benzersiz ve faydalı olması açısından da paslanmaz çelik flanşlar, yüksek basınçlı küçüp çaplı alanlarda çok fazla kullanıma uygundur. 

Flanş tipi olarak kullanım alanlarına göre çeşitlilik göstermesiyle beraber kör flanşlarda yaygın olarak kullanılır. Tamamen borudan gelen akışı önlemek amacıyla kullanılan flanş kullanım alanları arasında direkt olarak boru hatlarını ve pompalarını kapatmak için en çok kullanılan malzemedir. Çoğ zamanlarda da su tesisatında, sıvı veya gaz basınçlarında da test etme amaçlı kullanım bulunur. Bu sayede kontrol kapağı olarak tercih edilir ve yaygın şekilde de kullanılır. Kolayca yönetimi uygundur ve genişlemeye uygun şekilde de tercih edilmektedir. 

Paslanmaz düz flanş modeller, birbirinden farklı mühendislik alanlarında ve çeşitli tesisatlarda da kullanımı bulunur. Petrol, gaz veya su gibi birbirinden farklı boru hatları olarak üretilen alanlarda da yine tesisat elemanının bir parçası olarak bulunur. Boru hatlarında genel olarak kullanıldığı gibi enerji üretimi veya kimyasal üretimin olduğu pek çok farklı boru hatlarında da paslanmaz çelik olarak yaygın kullanımı vardır. Hem malzeme hem de sıvı çeşitlerine göre servis ortamlarına uygun şekilde birbirinden farklı kullanılan flanşlara tip ve şekil bakımından ayrılması mümkündür.

Paslanmaz düz flanş modelleri de kullanılan alanlar olarak borulara gem ya da arkadan kaynak yapılmasıyla beraber kullanılmasıyla bilinir. Bu çeşidi de düz flanş olarak adlandırılır.

Paslanmaz dişli flanş modellerde en çok makineler, çeşitli tesisatları bağlanmalarıyla beraber bilinir. Ağırlıklı olarak çeşitli boru tesisatları içerisinde kullanılan flanşlar, paslanmaz ve kullanılan pompa çeşitleriyle bilinir. Makinelerle ilgili de yaygın şekilde kullanımı bulunur. Birbirlerine bağlantı yapmak için ya da benzer şekilde dişli – kaynaklı bağlanma yerleriyle beraber he tesisat hem de makinelere uygun şekilde kullanımı bulunur.

En büyük sorunlarından biri olarak montaj esnasında hatalı bağlantı olduğunda, sızdırma sorunu yaratabilir olacağıdır. Bunun için de kullanım alanlarında flanşların cıvatalarını doğru şekilde kontrol ederek, arızalanmalar ya da sorunlar varsa, bunların giderilmesini sağlamak olacaktır. Hasarları azaltmak için, sızdırmazlığı gidermek adına tercih edebileceğiniz en iyi flanş modelleri olacaktır.

İki kapalı alanı birbirine bağlantısını yapmak adına kullanılan flanşlar, otomotiv sektöründe de yaygın şekilde kullanılır. Bağlantıyı en iyi şekilde motor ile şanzıman arasında yapması adına direkt olarak flanş sağlar. Motorların içerisine girecek herhangi bir toz tanesi, zorlayıcı ve motoru arızalandıracak bir neden olurken, bu noktada küçük nesnelerin girişine dahi izin vermemesi adına direkt olarak paslanmaz flanş modelleri kullanılır. Mühendislerin otorun dış mahfazalarına uygun şekilde ya da şanzımanı uygun bağlayarak, her ikisini de korumak adına tercih edilir ve kullanımı olur.

Bize Ulaşın