Paslanmaz çeliklerin temizlenmesi söz konusu olduğunda, bu temizleme yaklaşımı çelik ürünlerin yüzeyinde biriken leke ya da kirlerin basit bir işlemle çıkarılmasını, ürün yapımı sırasında ortaya çıkabilecek serbest demir kirliliğini kapsar. Bunun için kullanılan çelik malzemenin boyutu, şekli gibi konulara hâkim olup, paslanmaz çelik yüzey temizleme işlemleri hakkında gerekli bilgileri almak önemlidir.

Paslanmaz Çeliklerin Temizlenmesi

Paslanmaz Çelik Yüzeyleri Nasıl Temizlenir?

Paslanmaz çelik yüzeyinde biriken kir, toz, parmak izlerini ve su lekelerini temizlemek için evde kolayca uygulayabileceğiniz birkaç yöntemle bu çelik yüzey üzerinde temizlik yapabilmeniz tavsiye edilir. Genellikle bu temizleme işlemi kimyasal temizlik ürünleri ve sıcak suyla kolay bir şekilde yapılır. Hafif çizilmez aşındırıcı tozlar kullanıldığında ılık su, paslanmaz çelik fırça ve kıllı fırçalar ve kuru bir bez kullanarak paslanmaz çelik temizliği elde etmeniz tavsiye edilir. Bu işlem sırasında çelik yün ve sıradan karbon fırçalar kullanmaktan kaçınmalıdır. Bunlar paslanmaz çelik yüzeyinde paslanmaya neden olabilecek bir takım partiküller bırakabilir.

Daha derin bir temizlik hedefleniyorsa silme suyuna bir miktar sirke katmak da fayda vardır. Yapılan temizliğin ardından, mutlaka temiz su ile durulama işlemi gerçekleştirilmelidir. Klorür içeren temizlik suyu, su lekeleri bıraktığında ve mineral katılar içerdiği bilindiği takdirde, bu yüzeyleri kuru bir havlu yardımıyla tamamen silmekte fayda vardır. 

Temizlik işlemi için bazı durumlarda bahsi geçen su lekelerinden kurtulmak ve görünümü güzelleştirmek için yağ emdirilmiş bezler tercih edilebilir. Ayrıca ticari temizleyiciler paslanmaz çelik temizliğinde kullanılabilir olsa bile, bu ürünlerin paslanmaz çelik üzerinde olumsuz bir durum yaratmadığından emin olmak önemlidir.

Parmak İzleri

Parmak izleri, paslanmaz çelik üzerinde en istenmeyen ve temizliği en zor olan lekelerden bir tanesidir. Pürüzsüz ve cilalı olan yüzeylerin genel estetik görünümüne gölge düşürmekle kalmaz, aynı anda tavlama ve diğer tüm ısıl işlemler sırasında oldukça derin bir işlemle yanarak kalıcı izler bırakılmasına neden olabilir.

Neyse ki bu durumun önüne temiz bir eldiven kullanarak rahatlıkla geçebilir. Ayrıca bir soda külünü (sodyum karbonat) macunu ve yumuşak bir bez yardımıyla hafif bir şekilde ovalamak, parmak izlerinden kurtulmak için yeterlidir. Yine bu durumda da ılık su ile iyice durulamak gereklidir. Ayrıca olası yanmış izler sadece taşlama ve cilalama yöntemi kullanılarak çıkabildiğinden, önlem alınması çok önemlidir.

Yüzeyde bulunan parmak izleri, yumuşak bir deterjan ve sabunlu su yardımıyla güvenli ve başarılı bir şekilde temizlenebilir. Bununla birlikte bazı satış merkezlerinde tescilli olan temizlik spreylerine erişmek işinizi kolaylaştırır. Bu spreyler, mevcut olan parmak izlerini yok ederken, yüzey parmak izlerinin sonraki kullanımda görülme eğilimini en az seviyeye çekerler. Spreyi yüzeye uygulandıktan hemen sonra kuru bir bezle parlatmak, istediğiniz temiz yüzeye kavuşmanızı sağlar.

Aynı parmak izleri, cam temizleyiciler kullanıldığında da temizlenebilir. Ancak bu ürünler klorür içeren maddelerden olmamalıdır. Çok daha inatçı ve direnç gösteren lekeler için ev tipi olan yumuşak kremler kullanılabilir. Bu kremler su lekelerini giderirken, diğer yandan renk atma durumlarını temizleyerek yok etmeye yarar. Temizlik işleminin ardından kalıntılar tercihe bağlı olarak su ile temizlenip kurulanmalıdır. Paslanmaz çelik yüzeyler üzerinde çizilmeler oluşturabileceğinden, ovma tozu gibi maddelerin kullanılması önerilmemektedir. Gres yağı ve ciddi yağ lekeleri için mavi ispirto, izopropil alkol gibi alkol esaslı ürünler ve aseton gibi bir takım çözücüler kullanılabilir. Bu ürünler paslanmaz çelik ürünün aşınması gibi bir risk taşımadığından son derece güvenilirdir.

Kimyasal Temizlik

Paslanmaz çelik yüzeylerinden istenmeyen kirleri arındırmak için kimyasal kullanılabilecek maddeler şu şekilde sıralanabilir;

  • Yağ gidermek için kimyasal çözücü maddeler
  • Sıcak bir alkali solüsyon ile yardımcı olan sıcak su durulama ve ardından kurulama işlemini yeterli oranda yapmak

Temizlik sırasında yağlayıcı üreticilerinden gerekli yağ sökme hakkında teknik bilgileri almak, temizlik malzeme üreticilerinden alınan tavsiyeler, paslanmaz çelik temizliğinde hangi yöntemin kullanılacağına ilişkin karar vermeyi kolaylaştırır. Bu gibi maddelerin temizlik işlemi için pek çok ekipman üretimi ve tasarımı sağlayan pek çok firmaya rastlamak günümüzde çok kolay bir hal almıştır.

Duvar yazıları ve boya gibi maddeler, alkalın ya da çözücü esaslı olan boya çıkarıcıları kullanılarak çıkarılabilir. Kullanım sırasında yüzeylerin çizilmesi risk taşıdığından, sert bıçak ya da spatula kullanmamak gerekir.

Diğer bir temizleme yöntemi olarak paslanmaz çelik yüzeyinde bulunan kirleri yok etmek için fosforik asit barındıran tescilli paslanmaz çelik temizleyicisi kullanıp, ardından deiyonize su ile durulayıp kurulamak tercih edilebilir. Yamalı görüntüyü yok etmek için ise parçanın tüm yüzeyini aynı maddeyi kullanarak temizlemek tavsiye edilir.

Paslanmaz çelikler, üretim esnasında ya da çelik merkezlerinde satışa sunulmadan önce, yüzeylerini çok daha verimli bir şekilde koruyabilmek için PVC malzeme ile kaplanırlar. Bu kaplama şekiller, malzemenin kullanıldığı alan baz alınarak üretilir. İmalat sonrası önerilen temizlik adımlarına dikkat etmek, paslanmaz çelik kullanımında yüksek verimlilik elde etmek için önemlidir.

Paslanmaz çelik yüzeyi temizliğinde kullanılması zararlı ve asla önerilmeyen bazı maddeler şu şekilde sıralanabilir;

  • Klorür içeren, hidrolik asit barındıran temizleyici maddeler
  • Hipoklorür içeren ağartıcı maddeler, yanlışlıkla paslanmaz çelik yüzeye temas ettiği takdirde, hiç vakit kaybetmeden su ile yıkanıp kurulanması gerekir
  • Gümüş temizleyiciler
  • Paslanmaz çelik yüzeyine, paslanmaz çelik olmayan çelik esaslı ovma teli, tel fırça ve temizlik elyafı gibi ürünler kullanılmamalıdır

Bu ürünler çelik yüzeyi sadece çizmekle kalmaz, karbon çelik tortular oluşmasına neden olurlar. Buda yüzeyde kısa zaman içerisinde pas oluşmasına sebep olmak demektir. Desenli bir yüzeyi bulunan paslanmaz çeliklerin temizlik işleminde yumuşak ve naylon fırçalar kullanılabilir. Demir partiküllerin varlığından dolayı çapraz kirlenme oluşumunu önlemek amacıyla, temizlik malzemelerinden daha önce sıradan bir çelikte kullanılmış olduğundan emin olmak önemlidir. Tüm bu temizlik yöntemlerinde nemli bir bez ya da güderi kullanmak önerilir.

Kaliteli Paslanmaz Çelik Ürünleri Karaca Paslanmaz’da Sizleri Bekliyor

Paslanmaz çelik ürün satın almadan önce, firma güvenilirliğine dikkat etmek çok önemlidir. Bu durum yüksek verimlilik, uzun ömürlü kullanım dayanıklılığı, güvenli alışveriş konforunu beraberinde getirmektedir. Bu anlamda Karaca Paslanmaz, uzun yıllardan beri vermiş olduğu üstün hizmetlerden dolayı sektörde adını ve başarısını duyurmayı başarmış profesyonel bir firmadır. Sürekli olarak gelişmeye devam eden firmamız, müşteri memnuniyeti odaklı çalışmalar sürdürdüğünden her geçen gün iş hacmi olarak büyüme göstermeye devam ediyor.

Sizin istek ve ihtiyaçlarınızı detaylı şekilde analiz eden Karaca Paslanmaz, üretimlerini bu analizler doğrultusunda gerçekleştirildiğinden, prensip olarak daima sorunlarınıza akılcı çözümler getirmeyi hedefliyor. İhtiyaç duyduğunuz ve projenize en uyumlu çelik malzemeyi bulabileceğiniz Karaca Paslanmaz, ürünlerinde nitelik ve dayanıklılığa çok özen gösteriyor.

Bu ürünlerde dayanıklılık, çevre ve iş güvenliği, güvenilirlik ve uzun yıllar sorunsuz kullanım deneyimini yaşayabilmeniz için durmadan çalışıyoruz. Alanında uzman kadromuz ile kusursuz hizmet anlayışını benimserken, bu bağlamda üstün çalışmalara ve yeni başarılara imza atmaya devam ediyoruz. Yılların getirdiği çalışma tecrübesi ve metal ürünlerde kaliteden ödün vermeyen Karaca Paslanmaz, yeniliğe ve gelişime her daim açık olarak paslanmaz çelik ticaretinde öncü olmaya devam ediyor.

Bize Ulaşın