Paslanmaz çelik türleri, temizliği çok kolay bir materyal olmasından kaynaklı çok uzun dönemlerden beri hep sıklıkla tercih edilir. Kullanım ömrü yaygın olarak uzun özelliği, paslanmaz çeliklerde öne çıkan avantajlardan biridir.
Standart temizlik malzemeleri kullanarak paslanmaz çelikleri rahatlıkla temizlemek mümkündür. Deterjan ve sabun tozları gibi ürünler bu malzemenin temizliği için son derece elverişlidir. Paslanmaz çeliğin yüzey kısmının zarar görmesini engelleyen bu malzemeleri kullanırken, ürünün yüzeyinde bu malzemenin çok uzun süre kalmamasına özen göstermeniz gerekir.
Paslanmaz çelikler paslanmaya karşı oldukça dayanıklı ve etkili bir yıkama performansı istenen alanlarda, ihtiyaçlara karşılık niteliğinde özelliklere sahiptir. Özellikle dekorasyon ve mutfak araç-gereçlerinde kolay temizlenebilir özelliği olmasından dolayı paslanmaz çelik çok fazla tercih edilmektedir. Özellikle de iç yüzeyinde paslanmaz çelik kullanılan borular, diğer borulara nazaran sıvı ürünlerin çok daha kolay ve temiz bir şekilde aktarılması için tercih edilir. Süt ürünlerinin üretim alanlarında da paslanmaz çelik malzemeye sıklıkla yer verilir.
Paslanmaz çelik malzemenin kullanıcıya sunduğu en büyük avantaj, korozif ortamlara karşı yüksek korozyon direncine sahip olmasıdır. Çelik malzemeye korozyon direncini veren ana alaşım elementi Krom olarak bilinir. Bahsi geçen Krom, metal yüzeyin etrafında kendi kendini onarabilme özelliği bulunan ince bir tabaka oluşturur ve bu sayede dış ortamdan korur. Korozyona karşı direncini çok daha güçlendiren diğer elementler arasında Molibden ve Nikel de yer almaktadır.
Yüksek dirence sahip olmak, paslanmaz çelik malzemenin korozyona karşı direnç bağışıklığı kazanmasını sağlamaz. Yani paslanmaz çelik bile korozyona karşı mustariptir. Her ne kadar korozyon oranı diğer maddelere oranla daha yavaş ilerlese de bu durum paslanmaz çeliğin çok daha iyi bir çalışma süresi sağladığına işaret eder.
Bilim, sanayi ve teknolojik alanda her geçen gün yaşanan gelişmeler, geçmişten günümüze kadar gelişmekte olan malzeme bilimi sayesinde paslanmaz çeliklerin üretim ve kullanım alanlarının son derece genişlemesine olanak tanımıştır. Paslanmaz çeliğin korozyona dayanımın, düşük yaşam döngüsü masrafı, estetik güzellik, geri dönüşüm imkânı tanıması, ısıya oldukça dayanıklılık sağlaması paslanmaz çeliğin dikkat çeken özelikleri arasında yer alır. Paslanmaz çelik malzemelerin mekanik özellikleri, sunduğu avantajlar diğer tüm çelik türleri arasında öne çıkmasına neden olmuştur.
Paslanmaz çelik mutfak başta olmak üzere otomotiv, inşaat, beyaz eşya, gıda sanayi gibi pek çok alanda aktif şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca sanat eseri yapımı, süs eşya gibi dekoratif anlamda ilgi gören alanlarda da yer verilmektedir. Kullanım alanının fazla olmasının yanı sıra, ülkemizde paslanmaz çelik üretimine çok az yer verilmektedir. Paslanmaz çelik söz konusu olduğunda en önemli girdi olarak bilinen kromit cevheri her ne kadar ülkemizde üretilse bile, paslanmaz çeliğin çok önemli bir oranda yurt dışında ithal edildiği bilinen bir gerçektir.
Paslanmaz çelik üretimi, son derece karmaşık bir sürecin başlangıcıdır. Bu malzemenin üretiminde en önemli adım hurda toplamak ve stoklamaktır. Stoklanan bu hurda malzemeleri metalleri eğirtme ocaklarında ilk olarak eğritir. Bu eğritilen malzemenin içinde farklı elementler dâhil edilir ve çok daha kaliteli bir malzeme elde edilmesi hedeflenir. İstenilen kalitede elde edilen karışım ocağın üzerinden alındıktan sonra, kocaman taşıyıcı bir kazana dökülür. Sonrasında taşıyıcı görevi gören bu kazan bir vinç yardımıyla sürekli döküm cihazlarına yollanır.
Malzeme sürekli döküm cihazında kesinti olacak şekilde dökülmeye başlanır. Dökülen paslanmaz çelik, belirli uzunluklarda olacak şekilde, kütükler halinde kesilir ve yine vinç yardımıyla taşıma işlemi gerçekleşir. Kütükler, istenilen şeklin daha rahat bir şekilde verilebilmesi amacıyla ısıl işlem uygulanır ve tekrar ısıtılır. Isıtılma işlemi son bulan kütüklere istenilen şekiller verilebilmesi için kesin alanında değişik üretim hatlarına götürülür ve kısa süre içerisinde istenilen şekle dönüştürülmesi sağlanır. Şekil alan paslanmaz çelik malzeme, mevcut olan özelliğine göre tavlanır ve yine ısıl işlem görür. Son olarak kesilir, paketlenerek doğrultulan paslanmaz çelik, farklı yüzey işlemlerinde geçerek bu zahmetli üretim sürecini başarıyla tamamlamış olur.
Paslanmaz çelik, dünyada geri dönüştürme oranı en fazla olan malzemedir. Kullanılan tüm paslanmaz çelik ürünlerin yaklaşık %82’sinin tekrardan dönüştürülerek yeni bir paslanmaz çelik olacağı bilinmektedir. Paslanmaz çelik, geri dönüştürüldüğünde kalitesinden bir şey kaybetmez. Eğriltip yeniden dönüştürüldüğünde de orijinal olan paslanmaz çelik malzeme kadar kaliteli ve iyi durumdadır.
Paslanmaz çelik, sonsuz bir sayıda geri dönüşüm için uygundur. Ancak paslanmaz çelik artışının kısıtlı olması, paslanmaz çelik hurdasının kıtlığı yaşandığı ve bu durumda bu ürünlerin dayanıklılığından faydalanabilme oranının düşük olduğu anlamına gelmektedir. Günümüzde yeni bir paslanmaz çelik malzeme yapabilmek için kullanılan hammaddenin yaklaşık olarak %60 kadarı geri dönüştürülmüş olan çelik malzemedir.
Paslanmaz çelikler, yaklaşık %12 Cr içeren demir bazlı alaşımlar olduğundan, bu bahsi geçen miktar atmosferde pas oluşumun önlenmesi için gereken bir miktardır. Bu sebeple bu malzemeler paslanmaz olarak isimlendirilmiştir. Çok az miktarda paslanmaz çelik %30’dan fazla Cr ya da %50’den daha az bir oranda demir içermektedir. Bu durum görünmez ve yapışkan, aynı zamanda krom bakımından oldukça zengin bir oksit film yaratarak paslanmaz çelik özelliğinin elde edilmesini sağlar. Bu oksit madde oksijenle temas ettiği zaman oluşur ve kendi kendini iyileştirebilme özelliği bulunur.
Demir yüzey bölümünü pasif hale getiren krom, metalin alt bölümünde yer alan katmanları korozyon oluşumundan koruyan oksit bir film oluşturur. Bu oksit olan tabaka, çeliğin elektrokimyasal özelliklerinde bir takım değişiklikler yaparak çelik maddeye korozif ortamdan koruyabilme özelliği katar. Krom oksit tabakası sıkı, ince ve geçimsiz olduğundan metalin yüzey davranışlarından çok büyük bir oranda etkilenmektedir.
Paslanmaz çelik, kullanım sırasında yüksek verimlilik elde etmek için doğru firma tercihi yapılması oldukça önemlidir. Bu anlamda kaliteli hizmet sunan Karaca Paslanmaz, aradığınız üst düzey standartlara sahip paslanmaz çelik ürünlerle uzun ömrü sorunsuz kullanım imkânı tanır.
İhtiyaç ve isteklerinizi en doğru şekilde analiz eden Karaca Paslanmaz, projeniz için uyumlu yapıya sahip tüm metal ürünleri nitelikli bir şekilde size sunarken, ihtiyaçlarınıza akılcı çözümler sunmaktadır. Müşteri memnuniyet odaklı çalışan Karaca Paslanmaz, ürünlerinde uzun süre kullanıma uygun dayanıklılık, güvenilirlik özelliklerini baz alarak hizmet vermeye devam ediyoruz. Ürün tasarımlarında kusursuz üretimi prensip edinen Karaca Paslanmaz, bunu başardığını ispat eden ürünlerle dikkat çekmeye devam ediyor.
Uzun yıllardan beri paslanmaz çelik sektöründe başarılı çalışmaları ile tecrübesini ve güvenilir hizmet anlayışını ispat eden Karaca Paslanmaz, çevre ve insan sağlığı konusunda da son derece hassastır. Gelişerek ve değişerek sürekli büyümeye devam eden Karaca Paslanmaz’ın uzun yıllara dayanan tecrübesini bizzat deneyimlemek için sizde hemen şimdi web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Kolay alışveriş ve kaliteli hizmetin paslanmaz çelik söz konusu olduğunda buluştuğu tek nokta olan Karaca Paslanmaz, nitelikli çalışma ve konforlu çelik alışverişi için daima sizinle.