Paslanmaz çeliğin etkileyici olan çok sayıda farklı özelliği bulunur. Yüksek sıcaklıklara ve korozyona karşı muhteşem bir dayanım göstermesi sahip olduğu özellikler arasında en önemlileridir. Paslanmaz çeliklerin bu özellikleri ne kadar üst seviyede ise ürünler o seviyede kaliteli olarak nitelendirilmektedir.

Paslanmaz çeliğin korozyona karşı büyük bir direnç göstermesi yapısında yer alan elementler sayesinde olmaktadır. Çeliğin yapısına katılan krom ve diğer malzemeler ürünün korozyona karşı dirençli olup paslanmaz özelliğe kavuşmasını sağlamaktadır.

Çeliğin korozyona karşı dirençli olması birçok farklı alanda kullanılabilmesini sağlar. Açık deniz platformları ya da kimyasal tesisler paslanmaz çeliklerin rahatlıkla kullanılabileceği alanlardır. Normal şartlarda metaller için oldukça saldırgan olan bu alanlarda paslanmaz çelik sorun yaşamadan kullanılabilir.

Çeliğin korozyona karşı dayanıklı olması için kullanılan elementlere ek olarak farklı maddeler de yapısına katılır. Böylece çeliğin sahip olduğu dayanım da yükselecektir. Yüksek dayanıma sahip olması mimari açıdan da değerli bir malzeme olmasına sebep olur. Ömrümüzün büyük bir kısmının geçtiği yapılarda kullanımı da oldukça yaygındır.

Korozyon Nedir?

Paslanmaz çeliğin korozyona karşı çok dayanıklı olduğunu söyledik. Ancak bazı insanlar için bu tabir çok büyük anlamlar ifade etmiyor. Bunun sebebi de korozyonun tanımının insanlar tarafından bilinmiyor oluşu.

Malzemelerin çevreleriyle girdikleri etkileşim sonucu elektromanyetik ve kimyasal olarak aşınması, yapısında fiziksel ve kimyasal değişikliklerin olması korozyon olarak isimlendirilmektedir. Korozyon malzemelerde bir anda ortaya çıkmayan ve kademeli olarak malzemenin bozulmasına sebep olan bir olaydır.

Çelik gibi metallerde korozyon gerçekleştiğinde metaller metalik yapılarını kaybederler. Metal çok daha düşük enerjiye sahip olan bir maddeye dönüşür. Metaller hangi alanlarda kullanılıyor olursa olsun artık o alan için uygun olmayan malzemeler olacaktır. Bu sebeple korozyona karşı direnç çok önemlidir.

Korozyonun Sebepleri Nelerdir?

Metallerde korozyon problemlerinin görülmesi çok zor değildir. Metallerin doğal kullanım alanı olarak gösterilen yerlerde dahi korozyona uğrama şansları vardır. Bunun başlıca sebebi metallerin her zaman kararlı bir yapıya dönme eğiliminde olmasıdır.

Herhangi bir ortamda korozyon problemlerinin oluşabilmesi için anot, katot ve elektrot olmak üzere üç farklı unsurun bulunması gerekmektedir. Elektrolit korozyonun gerçekleşebilmesi için bulunması şart olan bir çözeltidir. Elektriksel olarak iletken bir yapıdadır.

Elektrotlar ise anot ve katot olmak üzere farklı elektrokimyasal gerilime sahip bölgeleri olan aynı metallerden ya da tamamen farklı metallerden oluşabilir. Eğer iki elektrot arasında yer alan elektrik potansiyelinde bir fark varsa bu durumda korozyon oluşacaktır.

Korozyon olayı kendi içerisinde de farklı çeşitlere ayrılmaktadır. Korozyona uğrayan malzemenin türü gerçekleşen olay üzerinde farklılıkların oluşmasına sebep olur. Bu da korozyonun çeşitliliğini ortaya çıkaracaktır.

Korozyon ortamda belirli sıvıların yer alması ya da paslandırıcı yapıdaki buharların ve gazların bulunması ile ortaya çıkmaktadır.

Korozyonun Metallere Zararları Nelerdir?

Herhangi bir metal korozyona maruz kalırsa kütle kayıpları oluşmaya başlayacaktır. Malzemenin dayanımı çok ciddi şekilde düşer. Bu da kullanım ömrünün azalması anlamına gelecektir. Metalde yaşanan kimyasal reaksiyonlar metalin genel yapısında da değişikliklere sebep olur. Metaller artık eskisi gibi gözükmemeye başlarlar.

Korozyon Sorunu Yaşamayan Paslanmaz Çelikleri Satın Alma İmkânı

Kullanım alanınız neresi olursa olsun aldığınız çeliğin hiçbir zaman korozyona uğramamasını isterseniz. Bunun olabilmesi için yüksek kalitede bir çelik satın almanız gerekiyor. Karaca Paslanmaz firmamız paslanmaz çelikte kaliteden bahsedilen her alanda ilk akla gelen firma.

İhtiyaçlarınızı karşılayacak ve çok uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanabileceğiniz paslanmaz çelikleri satın almak istiyorsanız firmamız ile hemen iletişime geçin.

Bize Ulaşın