Paslanmaz çelik malzemenin kullanıcılara sunduğu en önemli avantajlardan biri korozif ortamlara karşı sağladığı yüksek direnç özelliğidir. Bu noktada korozyona karşı dayanıklı metaller arasında en dikkat çeken temel alaşım kromdur. Krom; metal yüzeylerin etrafında ince ve onarımı mümkün hale getiren özel bir tabaka oluşturur. Söz konusu olan bu tabaka sayesinde paslanmaz çelik korozyona dayanıklılığını ortaya çıkarabilir. Korozyona karşı direnç yükselten bir diğer alaşım elementi ise nikel ve molibdendir.

Paslanmaz çelik malzemeler korozyondan mustarip olabilir ancak korozyon oranı çok daha yavaş şekilde işler. Bu sayede paslanmaz çeliğin çok daha iyi bir çalışma süresini mümkün hale getirdiği söylenebilir.

Paslanmaz Çeliğin Korozyona Karşı Direnci Nasıl Sağlanır?

Paslanmaz çeliğin korozyona karşı direncini sağlamak; metal boyama, boyama, elektro ve kimyasal polarizasyon, katodik koruma gibi birçok farklı yöntemden yararlanılması gerekir. Özellikle mimari çalışmalar için sıklıkla tercih edilen en yaygın yöntemler ise metal boyama ve boyamadır. Buna bağlı olarak:

  • Boyama: Pigment, bağlayıcı ve çözücü olarak 3 ana bileşenden meydana gelen bu boyama işlemi, kolay şekilde uygulanabilir olması ve dekoratif anlamda tatmin edici bir görünüm sergilenmesinden kaynaklı çeliğin korunmasında yaygın şekilde kullanılan bir koruma çözümüdür. Birbirinden farklı korozyon çeşitlerine göre geliştirilen koruyucu boya kaplamaları ve bağlayıcı türlerine göre sınıflandırma söz konusudur. Paslanmaz çelik malzemeye uygulanacak boyaların ilk olarak; uygulama kolaylığı, ortam koşulları, dayanıklılık, maliyet, insan ve çevre sağlığı gibi etkenlerin değerlendirilmesi ve uygulanması gerekir.
  • Metal kaplama: Paslanmaz çelik malzemelerin korozyona karşı korunması için aktif olarak kullanılan metal kaplama çeşitleri ise alüminyum, çinko ve kadmiyumdur. Metal kaplamaların çelik yüzeylere uygulanmasında ise 4 farklı yöntemin uygulanması gerekir. Bunlar: sıcak püskürtme, sıcak daldırma, difüzyon ve elektro kaplamadır.
  • Katodik koruma: Metal yapıların sağlıklı şekilde koruma altına alınması için aynı elektrolite yerleştirilen ve galvanik korozyondan kaynaklı şekilde paslanan az asal bir metal malzeme ile elektrik bağlantısı kurulması sağlanır. Bu aşamada ise genel olarak bir metal türü ve anot şeklinde kullanılır. Korozyonu elektrolite karşı tehlikeli olan metal iyonları salabilir. Bu yüzden yerel yaban hayatı açısından potansiyel bir tehdit unsuru oluşturabilir.

Korozyon, ekonomik anlamda ülkeyi zarara uğratan bir maddedir. Her şeyden önce insan sağlığını ve hayatını tehlikeye atar. Örnek vermek gerekirse; bakır malzemenin korozyona uğraması insan sağlığı açısından son derece zararlı olduğu için bakırın kalaylanarak kullanılması gerekir. Bunun yanı sıra her yıl üretilen metal malzemelerin büyük bir kısmı korozyondan kaynaklı kullanılamaz hale gelir ve sınırlı metal kaynaklarında israfa sebep olur. Malzeme kaybının yanı sıra emek, sermaye ve enerji kaybının yaşanması kaçınılmazdır. Ayrıca korozyon ile çevre kirliliği ortaya çıkar ve kirli çevre korozyonun artmasına neden olur.

Korozyonun önüne geçilmesi günümüzde çok önemli ve uygulama çeşitliliği açısından daha pratiktir. Paslanmaz çelik malzemeye uygulanan korozyon koruması sayesinde nakit tasarrufu yapılabilir ve metal eşyaların verimliliği sağlanabilir. Dolayısıyla koruma işlemlerinde oldukça titiz ve teknik içeren çeşitli çalışmaların yapılması gerekir.

Paslanmaz çeliğin en dikkat çekici özelliklerin biri; diğer çelik malzemelere göre büyük ölçüde yüksek korozyon direncine sahip olmasıdır. Başka bir paslanmaz çelik özelliği ise bazı paslanmaz çeliklerin kalite oranını yüksek sıcaklıklara karşı direnç gösterebilir olmasıdır.

Paslanmaz çeliklerin sahip olduğu bu özellikler, krom ve çeşitli alaşım elementlerinin eklenmesi ile elde edilebilir. Bu sayede paslanmaz çeliklerin kimyasal tesisleri, açık deniz platformlar ve deniz platformları gibi saldırgan alanlarda kullanılmasına imkân sunar. Bu yüksek direnç gücü sayesinde paslanmaz üretilen nesnelerin dayanıklılık oranını artırmak için mimaride kullanılarak eşsiz malzemeler haline getirir.

Söz konusu olan bu malzemelerin bazıları, özellikle krom ve nikel açısından zengin olan kimyasal bir bileşen sayesinde ''ateşe karşı yüksek dayanıklılık sunan çelikler'' olarak isimlendirilir. Sınırlı mekanik özellik kaybı açısından yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklılık sunar. Paslanmaz çelik malzemeler doğal haddeleme durumuyla sağlanan olabilir ya da tavlanmış bir normalize edilmiş, temperlenmiş, söndürülmüş ve ısıl işlem görmüştür.

Korozyona Karşı Alınabilecek Önlemler

Korozyona karşı alınabilecek önlemler son derece önemlidir. Korozyon; bir malzeme çevresel etkenlerinden kaynaklı bozulduğunda gerçekleşir. Bu korozyon, üç şart sağlandığında gerçekleşen doğal bir süreci kapsar. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Bir metal yüzey,
  • Nem varlığı,
  • Oksitleyici madde (elektron alıcı ismi verilir)

Bu sürecin sonunda metal; tuzlarından birine, yani malzemeye göre dönüştürülür. Metal, kimyasal olarak kararsızdır ve tuzu çok daha kararlıdır. Korozyonun en yaygın şekilde biçimlerinden biri paslanmadır. Demir paslanmaya başladığında, korozif sürecin sonucunda oluşan kırmızımsı yapraklı bir madde demir oksitidir.

Korozyona karşı alınabilecek en yaygın yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kullanılan metalin seçimi: Çok basit bir korozyon önleme tedbiri, korozyona karşı dirençli bir metal kullanımı söz konusudur. Paslanmaz çelik ve alüminyum bu metallere tipik bir örnek olarak nitelendirilir,
  • Koruyucu kaplama: Maliyet açısından etkili olan bir korozyon önleme yöntemi bir boya tabakası olarak uygulanabilir. Metal ve boya ile korozyona sebep olan elektrokimyasal yükün akışını engelleyen elemanlar arasında çok önemli bir bariyer görevi görür. Toz kaplamalarda maliyet açısından etkin olarak bir korozyon önleme çözümüdür. Metal yüzeyini kaplamak için çok kuru bir toz olarak kullanılır. Sonrasında metal ısıtılır, bu durum tozun düzgün ve tekdüze bir kaplama şeklinde metalle kaynaşmaya sebep olur. Kullanılan çok farklı bileşimleri naylon, üreten, polyester, epoksi ve akrilik olarak sıralanır,
  • Ortam şartlarını kontrol etme: Korozyon, metal ile ortamda yer alan belli başlı gazların arasında bulunan kimyasal bir reaksiyonun sonucu olarak karşınıza çıkar. Söz konusu olan bu basit tedbirler yağmura ya da atmosferik neme karşı maruziyet azalır. Karmaşık olan tedbirler ortamın oksijen/sülfür/klor içeriğini detaylı olarak kontrol edilecektir,
  • Kurban kaplamalar: Korozyon önleme, metal yüzeylerin karşılaştırılmalı şekilde çok daha düşük ya da daha yüksek bir oksitlenme potansiyeline sahip olan bir diğer metal malzemelerle kaplanarak elde edilir,
  • Anodik koruma: Anodik koruma işleminde korunması gereken ilk yüzey daha az reaktif olarak bir metal malzeme kullanılarak kaplanır,
  • Katodik koruma: Demir alaşım bir yüzeyde yer alan çinko tabakası uygulanması katodik korumanın çok yaygın bir örneğidir. Bu işlemin adı ise galvanizlidir. Çinko çelikten çok daha reaktif olduğu korozyona uğrayacaktır. Kendisi ise oksitlenecek ve bunun sonucunda ise çelik malzemenin korozyonu önlenir. Bu duruma katodik koruma ismi verilmesinin sebebi ise bu işlemde korunacak metal yüzeyinin katot haline gelmesidir,
  • Tasarım değişikliği: Son derece pasif bir korozyon önleme tedbiri, yapılan korozyonu inhibe edecek ve sonuç olarak tüm korozyon önleyici kaplamaların ömrünü ve dayanıklılığını artıracak şekilde tasarlanır. İdeal olarak bu tasarımlar, toz ve su hapsolmasının önüne geçecek hava akışlarının akışını kolay hale getirerek ve çatlakları engelleyecek şekilde olmak zorundadır. Son aşamada ise tasarım, ilgili yapının düzenli şekilde bakımının yapılması için erişilebilir olmasını sağlamalıdır.

Paslanmaz çelik malzemenin korozyona karşı dirençli olması için doğru adımların atılmasını sağlamak gerekir. Karaca Paslanmaz; paslanmaz çelik konusunda üst düzey kalite standartlarında çalışmalara imza atan nitelikli bir firmadır. Uzun süredir sektörde aktif olarak hizmet veren firmamız metal yüzey koruma yöntemleri hakkında ihtiyacınız olan çözümleri hayata geçirir. Sizde Karaca Paslanmaz kalitesini yaşamak için hemen web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Bize Ulaşın