Paslanmaz çelik malzeme, kimyasal açıdan bir demir-karbon alaşımıdır. Bu alaşımın, yüzdesi en fazla olan bileşeni kromdur. Paslanmaz çeliğe, temel özelliği olan korozyona (paslanmaya) karşı dayanım veren bileşen de kromdur.

Kromun oranı, normal koşullar ve hava şartları için en az , daha zorlu koşullar için ise %30 oranlarında olmaktadır. Paslanmaz çeliğin yapısındaki krom elementi, bulunduğu ortamdaki oksijene maruz kaldığında, çelik üzerinde gözle görülemeyecek kalınlıkta bir krom oksit (Cr2O3) tabakası oluşturmaktadır. Bu pasivasyon tabakası sayesinde, malzeme korozyon etkisine karşı korunmaktadır. Bu tabakada meydana gelebilecek herhangi bir deformasyonda, koruyucu tabaka kendisini yenileyebilmekte ve malzemeyi paslanmaya karşı korumaya devam edebilmektedir.

  

Krom bileşen dışında, paslanmaz çeliğin yapısında bulunan nikel, vanadyum ve molibden elementleri de bu koruyucu tabakanın oluşumuna katkıda bulunmaktadır.Paslanmaz çelik, adından da anlaşılacağı üzere, doğal veya suni birçok ortamda paslanma ve lekelenmelere karşı direnci çok yüksek olan bir malzemedir. Bu özelliğini gösterebilmesi, kullanım alanına uygun mikro yapıda ve teknik özelliklerde bir paslanmaz çelik türünün seçilmesi ile mümkündür.

Paslanmaz çelik malzeme 0 geri dönüştürülebilme özelliğine sahiptir. Bu özelliğinden dolayı, birçok alanda kullanılan paslanmaz çeliklerin %60 kadarı, kullanım ömrünü tamamlamış, prosesler sonrası hurda niteliği kazanmış ve geri dönüştürülmüş çelikten oluşmaktadır.

Kullanım Alanlarına Göre Paslanmaz Çelik Çeşitleri Nelerdir?

Mikro boyuttaki kristal yapılarına göre 5 ayrı grupta kategorize edilen paslanmaz çelikler; östenitik, ferritik, martensitik, dubleks ve çökelme ile sertleştirilmiş çeliklerdir.

Paslanmaz malzemeyi daha dayanımı yüksek ve sert hale getirmek için, bileşimindeki karbon elementi artırılmakta ve belli ısıl işlemlerden geçirilmektedir. Bu işlemlerden geçen paslanmaz çelikler; kesici uçlar, bıçak, jilet gibi sertlik ve kesicilik özelliği gerektiren ürünlerde kullanılmaktadır.

Günlük kullanımlarımıza hizmet eden birçok metal eşya, özellikle mutfaklarımızda kullandığımız çatal, kaşık, bıçak, tencere, tava vb. eşyalar, paslanmaz çelikten üretilmektedir. Bunlar dışında, kararma ve oksitlenme yapması istenmeyen bazı kişisel eşyalarımız da (kol saatleri, mücevherler gibi) paslanmaz çelikten imal edilmektedir.

Kişisel ve gündelik yaşamlarımız dışında da endüstriyel alanda çok yaygın bir kullanım alanına sahip, korozyon direnci gerektiren ürünler paslanmaz çelik malzemeden üretilmektedir.

Paslanmaz çelik malzemeler, sanayideki imalat konularına ve formlarına göre de sınıflandırılmaktadır. Bu gruptaki paslanmaz çelikler; rulo, boru, sac, köşebent, şerit, profil, küpeşte, fittings, lama, çubuk, tel ve dekoratif sac formundaki paslanmaz malzemelerdir.

Paslanmaz Çelik Servisi Nedir ve Servis Merkezi Ne İş Yapar?

Sanayideki üretim, kullanım alanlarına ve formlarına göre kategorize edilmiş paslanmaz çelikler, bazı paslanmaz çelik servisi işlemlerinden geçmektedir. Standart formlarda, boyutlarda üretilmiş paslanmaz çelik malzemelerin, tüketicinin (genellikle imalatçıların) ihtiyaçlarına uygun şekilde ölçülendirildiği ve gerekli yüzey işlemlerinin yapıldığı tesislere paslanmaz çelik servis merkezi, bu işlemlere ise paslanmaz çelik servisi (paslanmaz çelik servis hizmeti) denmektedir.

Paslanmaz çelik servis merkezleri; tüketici ihtiyaçlarının, imalatçı firmalar dışında da sağlanabildiği ara bir aşamadır. Paslanmaz çelik servis merkezleri sayesinde, paslanmaz çeliğin imalatını gerçekleştiren üreticiler tamamen üretim süreçlerine, verimliliğe ve malzeme kalitesine odaklanabilmekte ve maliyetlerini düşük seviyelerde tutabilmektedirler.

Paslanmaz çelik servis merkezlerindeki makina hattı aracılığıyla yapılan işlemler; boy kesme, desenli yüzey işleme, dilme, levha/rulo taşlama ve fırçalama işlemleridir.Kullanılan paslanmaz rulo özellikleri çerçevesinde de ürünün fiyatı belirlenir. Tanklar, borular, vanalar ve buna benzer çelik sanayisinde de ihtiyaç duyulan bir malzemedir. Özellikle gemi pervanelerinde yüksek korozyona sahip paslanmaz rulo üretimi yapılmaktadır. Bu rulolar ile büyük öneme sahip gemi pervane üretimi yapılmaktadır. Özellikle her daim suyun altında olan gemi pervanesi dayanıklı bir paslanmaz çeliğe ihtiyaç duyar. Bu malzeme üstün özellikleri dolayısıyla kimya ve gaz endüstrisinde de sıklıkla kullanılıyor. Kullanıldığı alanlar bununla sınırlı değildir. Güç üretimi diye adlandırılan elektrik sektöründe de faydalanılan bir malzeme olduğu bilinen bir gerçektir. Ayrıca gaz ve buhar tribünlerinde de ısıya oldukça fazla dayanıklı olduğu için kullanılmaktadır. Bunların dışında inşaat sektörü, tıp, otomotiv de en sık kullanıldığı alanlar arasındaki yerini koruyor.

Paslanmaz Rulo Fiyatları

Paslanmaz rulo üstün niteliklere sahip bir üründür. Kullanım alanı oldukça geniştir. Talep fazla olsa da paslanmaz rulo fiyatları da bütçeye uygunluk taşıyan niteliklerdedir. Fiyatlar hakkında ortalama bilgi vermek mümkün değildir. Çünkü ürün kullanım alanına göre farklı çeşitlere ayrılmaktadır. 5 ayrı kategoriden oluşan malzeme, 60 ayrı çeşide bölünmüştür. Her biri ise değerine göre farklı fiyatlandırılmaktadır. Firmalar kendi istek ve ihtiyaçları ölçüsünde tercih ettikleri ürün hakkında gerekli bilgileri iletişim kurarak detaylı ölçüde öğrenebilir.

Bize Ulaşın