Çelikler, bünyesinde barındırdığı paslanmaz özelliği sayesinde birçok kullanım alanına hitap etmektedir. Üstün mekanik özelliklerle taçlandırılan paslanmaz çelikler, korozyona karşı son derece yüksek direnç göstermektedir. Farklı kalitelerde vücut bulan bu ürünler, çeşitli farklılıklar içermektedir.
Kullanım alanları ise sahip olduğu teknik özelliklere göre şekillenmektedir. Yüksek sıcaklıklarda müthiş bir performans sergileyen 304 ve 316 kalite saclar, paslanmaz çelik sınıfının en dayanıklı alternatifleri arasında yer almaktadır. Paslanmaz çelik 304 ile 316 arasındaki fark konusunda merak edilenler için yazımızı okumaya devam etmelisiniz.
304 kalite paslanmaz çelikler, maksimum korozyon direncine sahip olmaktadır. Bununla birlikte sıcaklığa karşı dayanıklılığı da beraberinde getirmektedir. Mekanik özellikleri kapsamında üstün fonksiyonellik gücüne sahip olan bu ürünler, farklı kullanım alanlarında tercih edilmektedir. Aynı zamanda çekilebilirlik özelliği ile derin çekme ve bükme işlemlerine karşı dayanıklılık göstermektedir.
304 paslanmaz çeliğin özellikleri arasında kaynaklanabilirlik niteliğinin yüksek olması yer almaktadır. Şekil verilebilmesi kolay olduğu gibi paslanmaz özelliği ile üstün bir dayanıklılığa sahiptir. Dünya üzerinde en sık kullanılan çeliklerden olan 304 kalite paslanmazların hassas manyetik yapısına sahip olduğunu belirtmek isteriz. Hemen hemen her alanda kullanım avantajı bulunan 304 paslanmaz çelikler, %18 krom, %8 nikelden oluşmaktadır.
Yüksek oranda talep gören bu ürünler, suya dayanıklı formuyla da son derece kusursuz bir işlevsellik sunmaktadır. Özellikle yüksek akma ve kopma dayanımının ihtiyaç duyulduğu alanlarda kullanılmaktadır. Aynı zamanda standart düzeyde dövülebilme özelliğini bünyesinde barındırmaktadır. Daha düşük karbonlu olan 304L çeşidi ise, kaynak gerekliliğinin yoğun olduğu yerlerde kullanılmaktadır.
Yüksek korozyon direncini ve suya dayanım özelliğini içeren 304 kalite olanlar, östenitik paslanmaz çeliktir. Bunun yanı sıra üstün mekanik özelliklere sahiptir.
Sunduğu performansla kusursuz bir işlevsellik sağlayan 304 paslanmaz çelikler, hayatımızın her alanında kullanılmaktadır. Özellikle kimya ve petro kimya sektöründe sıkça tercih edilmektedir. Yüksek korozyon direnci ve suya dayanıklılığı kapsamında endüstriyel mutfaklarda kullanım alanı mevcuttur. Bunun yanı sıra otomativ yan sanayi ve gıda sanayisinde de ihtiyaç duyulan ürünlerin başında gelmektedir.
Mutfak eşyaları ve dahili borularda tercih edilen 304 paslanmaz çeşitleri çelikler, en sık çeşitli kazanlarda kullanılmaktadır.
304 paslanmaz çelik ürünlerini uygun fiyat avantajı kapsamında satın alarak firmamız kalitesiyle deneyimleyebilirsiniz.
Paslanmaz çelik 304 ile 316 arasındaki fark, genelde kullanım alanlarından kaynaklanmaktadır. Birbirine yakın mekanik özelliklere sahip olan bu çelikler, nikel ve krom oranları kapsamında farklılık içermektedir.
316 paslanmaz çelikler, %16 krom ve %10 nikelden oluşmaktadır. Buna ek olarak bünyesinde %2 oranında molibden barındırmaktadır. 316 kalite paslanmaz çeliklerin en belirgin özellikleri arasında molibdenin sağladığı ekstra korozyon direnci bulunmaktadır. Aynı zamanda yüksek sıcaklıklara dayanım direncine sahiptir.
304 ve 316 arasındaki fark korozyon direnci esasında değerlendirilmektedir. Bu yüzden farklı kullanım alanlarına hitap etmektedir.
316 paslanmaz çelik, düşük karbon özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Çeşitlerinden olan 316 L çelikler, kaynaklanabilirlik odağında üstün performans sergilemektedir. Böylece kolay kullanım ve zaman açısından tasarruf sağlamaktadır. Pitting korozyon direnci son derece yüksek olan 316 paslanmaz çelikler, Mo ilave kapsamında sıcaklığa karşı daha dayanıklı bir forma dönüşmektedir. 304 kaliteye nazaran maksimum dayanıklılık sağlamaktadır.
316 paslanmaz çelikler, kullanım alanları açısından oldukça geniş bir yere sahiptir. Özellikle deniz suyu teçhizatlarında bu ürüne fazlasıyla ihtiyaç duyulmaktadır. Kimyasallarda kullanılan teçhizat ve gıda endüstrisinde kullanılan çelikler de 316 kalitedir. Kopma dayanımı yüksek olan 316 paslanmaz çelik ürünleri, kağıt ve boya endüstrisinde sıklıkla tercih edilmektedir. Aynı zamanda asetik asit ve gübre gibi alanlarda da kullanımı mevcuttur.
316 kalite paslanmazlar; çubuk, halat ve civatalarda da yaygın olarak kullanıma sahiptir. Bunun yanı sıra gösterdiği dayanıklılık kapsamında deniz kenarı konstrüksiyonlarında ihtiyaç duyulmaktadır.
Paslanmaz çeliklerin 300 serisi işlenme şartı ile sertleştirilebilme özelliğine sahiptir. Farklı form ve ebatlarda vücut bulan paslanmaz çelikler, soğuk proses kapsamında işlenebilmektedir. Bu yüzden işlenme şekilleri çeşitlerine göre değişiklik göstermektedir.
316 L paslanmaz çeliklerin klasik 316 kalite olanlardan farkı daha düşük karbon içermesidir. Özellikle taneler arası korozyon direnci fazlasıyla yüksektir. Yüksek sıcaklıklara karşı üstün dayanım özelliğine sahip olan 316 L paslanmaz çelikler, kullanım alanlarına göre farklı fonksiyonellikler sunmaktadır.
Karaca Paslanmaz olarak hizmetinize sunduğumuz 304 ve 316 kalite paslanmaz çelikleri yüksek üretim standartlarıyla buluşturuyoruz. En kaliteli paslanmaz çelik ürünlerine yüksek kalite ve uygun fiyat avantajı kapsamında ulaşabilirsiniz. Projeniz için gerekli olan ürünler kapsamında rotanızı Karaca Paslanmaz’a çevirebilirsiniz. Her daim ihtiyaçlarınıza profesyonel çözümler sunarken, güvenilirlik ve memnuniyet odağında hizmet vermekteyiz.
Olumsuz çevre koşullarına karşı dayanıklılığı ile birçok sanayi alanında tercih edilen metallerden bir tanesi de çeliktir. Çelik piyasada en çok paslanmaz özelliği ile bilinse de birçok farklı sebepten dolayı çeliğin de paslandığı durumlar vardır. Dolayısıyla alt başlığımızdaki “Çelik paslanır mı?” sorunun cevabı; evet paslanır. Paslanmaz çelik olarak bilinen çeliğin bile paslandığı durum ve ortamlar olur.
Çeliğin paslanmasının birçok farklı sebebi vardır. Bu sebeplerden ilki yanlış türde yada çok az miktarda çelik kullanımıdır. Örneğin paslanmaz çelikten üretilen bir mutfak bıçağının metal kısmında kullanılan çelik miktarı bıçağın zaman içinde paslanıp paslanmayacağındaki en büyük etkenlerden bir tanesidir. Paslanmaz çelik olarak bilinen çelik türleri birbirlerinden kalitelerine göre ayrılmaktadır. Her bir paslanmaz çelik kalitesinin belli bir paslanmaya karşı bir direnci vardır. Paslanmaz çelik olarak bilinen malzemeden üretilen herhangi bir ürün bu direncin üstünde bir olumsuz şarta uzun süre maruz kaldığında direnç kırılır ve ürün paslanmaya başlar.
Paslanmaz çeliklerin paslanma sebeplerinden bir diğeri yanlış alanda yanlış kaliteli çelik kullanımıdır. Kullanıldığı işe uygun olmayan kaliteye sahip bir çeliğin paslanması kaçınılmazdır. Örneğin 430 kalite çelikten üretilmiş bir çelik zincirin deniz suyunda kullanılması demek bu zincirin zaman içinde paslanması demektir. Çünkü o kalitede bir çelik deniz suyunda uzun süre kullanım için uygun bir metal değildir.
Paslanmaz çeliklerin paslanmasının bir diğer sebebi ise gözle görülmeyen bir sebeptir. Üretim esnasında çelik içindeki elementlerin birbiriyle yeteri kadar homojen bir şekilde karışmaması da çeliğin paslanmasına neden olabilir. Örnek bir hesapla %18 Krom ve %8 Nikel bulunduran bir çeliğin içindeki bu elementlerin metalin içinde belli bir bölgede birikmiş bir vaziyette olması demek metalin yüzeyinde yeteri kadar krom ve nikelin olmadığı alanlarda paslanmanın gerçekleşeceği anlamına gelir.