Paslanmaz sac imalatı çok yönlü bir işlemdir ve birbirinden farklı uygulamalarda kullanımı söz konusudur. Paslanmaz çelik sac plaka genel olarak korozyona karşı dirençli olan çelik olarak da isimlendirilir. Beylikdüzü paslanmaz sac imalatı konusunda üst düzey kalite standartlarında çalışmalar yapan Karaca Paslanmaz; yerel paslanmaz üreticiler arasında en iyisi olarak hizmet vermeye devam eder. Özel ölçü sac imalatı ile müşteri ihtiyaçlarına yanıt veren paslanmaz çelik levha üretimi, normal karbon çeliği kadar kolay şekilde lekelenme yapmaz ya da paslanmaz.

Endüstriyel paslanmaz malzeme üretimi ile sektörde öncü olan markamız korozyona, şekillendirilebilriliğe ve uzun ömürlülüğe kadar dirençli olmasından kaynaklı tercih edilir. Anti-oksidasyon özelliklerinden kaynaklı paslanmaz çelik saclar genel olarak günümüzde popüler bir çözüm olarak değerlendirilir.

 

Paslanmaz çelik sac levhaların tipik kullanım alanları ise yemek servis uygulamaları, inşaat sektörü, ulaşım, denizcilik, kimya ve tekstil endüstrileri olarak sıralanabilir. Düşük bakım ve korozyon direncine ihtiyaç duyulan alanlarda paslanmaz çelik plakalar son derece doğal bir tercihtir ve kaplama amacıyla modern mimariden, anti-bakteriyel özelliklerinden kaynaklı gıda hijyeni endüstrisine kadar çok farklı uygulamalarda yaygın şekilde kullanılır.

Sac İmalatı

Paslanmaz sac imalatı genel olarak çok yüksek sıcaklıklarda üretilir. 304 kalitede paslanmaz çeliğin mükemmel bir korozyon direncine sahip olması ya da tavlanan ve gerilimi giderilen 430 paslanmaz çeliğin yüksek derece bir sertliğe sahip olduğu gibi farklı paslanmaz çelik çeşitlerinin de özelliklerinin bilinmesi gerekir.

Paslanmaz çelik; bir demir alaşımı ve düz çelik ya da demire daha korozyona karşı dirençli olan birkaç başka elementi içerir. Krom, nikel ve diğer farklı maddeleri gibi bu paslanmaz çelik elemanlarda, pas oluşumuna karşı direnç gösteren ve parlak, yansıtıcı bir yüzey meydana getiren pasif bir oksit tabakası oluşturur. Bu noktada paslanmaz çeliğin düz çelik malzemeyle kıyaslandığında kararma yapması son derece zordur. Bu yüzden paslanmaz çelik ismi verildiği söylenebilir.

Paslanmaz sac imalatı sırasında üretici tam olarak nasıl bir paslanmaz çelik malzeme yapmak istediğini belirlemelidir. Bu detay çok önemlidir çünkü yapmak istenen paslanmaz çelik derecesi, karbon, nikel, demir gibi karışımda bulunacaktır. Bu sayede paslanmaz çelik malzemelerin oranını doğrudan etkileyecektir. Söz konusu olan bu oranlar her zaman için tam değildir.

Paslanmaz Çelik İmalatı

Paslanmaz çelik imalatı şu şekilde yapılır:

  • Hammaddelerin eritilmesi süreci: Birbirinden farklı paslanmaz çelik malzemeler bir fırın içerisine yerleştirilir ve erime noktasına kadar ısıtılması gerekir. Bu işlem genel olarak 8 ile 2 saat arası sürebilir. Metal malzeme eridiğinde paslanmaz çelik imalatı için bir sonraki adıma geçilebilir,
  • Fazla olan karbonun uzaklaştırılması: Eriyen malzeme fazla olan karbonu uzaklaştırmak için vakumlu oksijen ya da argon oksijen sistemine yerleştirilmesi gerçekleştirilir. Bu noktada ne kadar karbonun çıkarıldığına bağlı şekilde bu işlem alaşımın standart ya da daha düşük karbonlu varyantı ile sonuçlanabilir. Bu durum ise son olarak elde edilen ürünün gerilme mukavemetini ve sertliğini doğrudan etkileyebilir,
  • Karıştırma ya da ayarlama: Sonuç olarak elde edilen ürünün kalitesinin ince ayar derecesini yapmak için eriyen çelik, belli paslanmaz çelik bileşenlerin karışımında dağıtılmasına, çıkarılmasına yardımcı olmak amacıyla karıştırılabilir,
  • Metale şekil verme: Paslanmaz çelik malzeme soğumaya başladığında, çelik hala kristalleşme sıcaklığının üzerinde olduğunda sıcak haddeleme işlemi ile başlayarak farklı şekillendirme işlemlerinden geçirilir. Sıcak haddeleme çelik malzemenin kaba bir şekle girmesini sağlar ve genel olarak metal kütük oluşturmak amacıyla kullanımı söz konusudur. Metal çiçek ya da daha hassas boyutlara sahip kütükler meydana getirmek için paslanmaz çelik soğuk haddelenmiş olabilir,
  • Isıl işlem/tavlama: İç gerilmeleri daha hafif kılmak ve paslanmaz çeliğin mekanik özelliklerini değiştirmek amacıyla tavlanabilir. Eğer tavlanma gerçekleşirse, çeliğin kireçten arındırılması gerekebilir. Bu durumda ise koruyucu oksit tabakası tehlike arz etmez,
  • Kesme ve şekil verme: Tavlama işleminden sonraki aşamada ise paslanmaz çelik, uygulama açısından ideal bir son ürün elde etmek üzere farklı kesme ve şekillendirme işlemlerine tabi tutulur. Paslanmaz çeliği kesmek amacıyla kullanılan özel işlemler kütük boyutuna ve şekline ya da elde edilmek istenen son ürüne göre değişecektir,
  • Yüzey cilası uygulama: Paslanmaz çelik üretici firması, diğer üreticilere gönderim gerçekleştirmeden önce paslanmaz çelik kütüklerine, tellerine ya da çiçeklerine farklı yüzey kaplamaları uygulama hakkına sahiptir. Uygulanan bu özel kaplama çeliğin kullanım amacına göre değişiklik gösterir. Ancak en yaygın şekilde kullanılan yüzey kaplamalarından biri, safsızlıkları yok etmek ve çok daha pürüzsüz bir hale getirmek amacıyla yüzey kısmını zımparalar,
  • Kalite kontrol: Paslanmaz çelik bir ürün ya da sepeti bitirmeden önce kalite kontrol işleminden geçirilir. Bu sayede paslanmaz sac kesim ve büküm hizmeti sorunsuz şekilde gerçekleştirilir.

Paslanmaz İmalat

Herhangi bir krom ilavesi olmadan, bir demir ve karbon alaşımı olarak nitelendirilen karbon çeliği; nemli şartlarda demir içeriği çok kolay şekilde oksitlendiği ya da paslandığı için korozyona karşı son derece hassastır. Tarih boyunca, özellikle demir çağından bu yana demir mukavemetine sahip, kısa süre içerisinde aşınmayacak malzemeler üretmek için birçok farklı girişimde bulunulmuştur. Dayanıklılık, güç ve kullanılabilirlik açısından dünya çapında çok fazla yapı ve ürünün tasarımcıları ve inşaatçıları için ideal bir seçimdir.

Her türlü çelik malzeme gibi, demir cevherinden demirin çıkarılmasını ve karbon çeliği durumunda çok küçük bir karbon yüzdesi ile paslanmaz çelik durumunda ise krom ve karbon ile birleştirilmesini içeren bir ergitme yoluyla yapılır. Çelik malzemenin erime noktası ve gerilme mukavemeti gibi çeşitli kimyasal özelliklerini daha da değiştirebilmek için başka elementler de dahil edilebilir.

Üretim sırasında normal karbonlu çelik alaşımına %10 bir krom dâhil edilir ve paslanmaz çelik malzeme oluşturulur. Korozyona kadar yükselen direnç, alaşımda bulunan kromun çevreleyen atmosferle beraber reaksiyona girerek bir krom oksit tabakası meydana getirmenin bir sonucudur. Bu durum metalin yüzey kısmında bulunan çeliğin demir içeriğinin tahrip edici şekilde oksitlenmesinin önüne geçen ya da büyük kısmını azaltan koruyucu bir kalkan meydana getirir.

Paslanmaz imalatın çoğu çelik malzeme gibi çok faydalı bir özelliği vardır. Bu malzeme geri dönüştürülebilir. Demir cevherinin eritilmesi ve yeniden rafine edilmesi aracılığıyla yeni çelik üretim işleminden daha uygun fiyatlı olduğu için geri dönüşümde son derece maliyet etkindir.

Geri dönüştürülen paslanmaz çelik malzeme, eşit derecede etkili bir korozyon önleme özelliğine sahiptir. Ancak artık safsızlıklardan kaynaklı bazı uygulamalar diğerinden çok daha uygun olabilir. Örnek vermek gerekirse; temel oksijenli çelik üretimi, çelik üretiminde geri dönüştürülme özelliğine sahip olan çeliğin %30 kullanılan bir sürecidir. Bu durum ise çeliğin çok daha fazla işlenebilirliği ve teneke gibi kutularda kullanım alanı bulunur. Ayrıca daha fazla kalıntı içeriği bulunan bu kutular geri dönüştürülmüş paslanmaz çelik olarak daha az şekillendirilebilir.

Karaca Beylikdüzü

Karaca Paslanmaz, Beylikdüzü metal imalat firmaları arasında üst düzey kalite standartlarında hizmetleriyle fark yaratmaya devam ediyor. Sac lazer kesim hizmeti Beylikdüzü adresi olan firmamız için yerel paslanmaz üreticilerden biri olmak son derece önemlidir. Ayrıca paslanmaz sac fiyatları Beylikdüzü'nde Karaca paslanmaz sayesinde oldukça cazip aralıklara sahiptir. Sizde Karaca Paslanmaz kalitesini deneyimlemek ve endüstriyel paslanmaz malzeme üretimi ile fark yaratmak için hemen firmamızın web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Karaca Paslanmaz; paslanmaz çelik konusunda başarının tek adresidir.

Bize Ulaşın