303 ve 304 tip paslanmaz çelikler piyasada yaygın olarak rağbet gören tiplerdir. Bu kapsamda özellikle 304’ün kullanım alanları oldukça fazla olmakla birlikte çok sayıda alternatifi de bulunmaktadır. Bu alternatiflerin bileşen oranlarının farklılıklarına göre dayanıklılıkları, manyetik özellikleri ve kullanım alanları da değişiklik göstermektedir.

Paslanmaz 304’ün Özellikleri

304’ün bileşiminde %18 Krom ve %8 Nikel içermektedir. Dünya çapında en çok tercih edilen paslanmaz çelik alaşımı 304’ün işlenebilirliği ve şekillendirilebilirliği kolaydır. Korozyona karşı dayanıklıdır ve diğer alaşımların kıyaslanmasında baz alınan paslanmaz çelik kalitesidir.

Paslanmaz Çelik 303’ün Özellikleri

İçeriğinde yer alan sülfür sayesinde işlenebilirlik açısından önemli bir kolaylık sağlamaktadır ancak bu pozitif etkisinin yanı sıra sülfür bileşeninin olması korozyona karşı dayanıklılığı düşürmektedir. Üretim açısından 303’ün diğer alternatiflerine göre daha zor bir üretim süreci olduğu söylenebilir.

303 paslanmaz çelik sahip olduğu paslanmaz çelik kalitesi en yaygın tipler içinde yer alır.

303’ün manyetik özellikleri yoktur ve bu nedenle mıknatıslanamazlar.

Diğer tipler arasında ortalama bir korozyon dayanıklılığı ortaya koyar ve kullanım alanlarındaki alternatif olma durumu bu dayanıklılık düzeyine göre belirlenmektedir.

303 ve 304 Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

303 içeriğindeki sülfür sebebi ile korozyona daha dayanıksız olduğundan korozyon unsuru bulunan ortamlarda 304’ün tercih edilmesi gerekir.

303’ün mekanik özellikleri 304’e göre daha zayıftır. Bu Dövülenilme açısından elverişliliği de 304’e göre zayıf olduğundan bu tip uygulamaların gerektiği durumlarda yine 304’ün tercih edilmesi gerekir.

Kaynak yapılabilirliği açısından da 304’e kıyasla daha kötüdür. Kaynak işlemi görmesi gereken durumlarda 304L’nin tercih edilmesi önerilir.

303’ün farklılığının avantaja dönüştüğü nokta ise 304’e göre işlenebilirliğinin daha yüksek olmasıdır. İşlenebilirliğin önemli oluğu şartlarda 303’ün tercih edilmesi gerekir.

Fiyat/fayda açısından korozyona karşı dayanıklılığı iyi bir seviyede olan 303 sıklıkla karşılaşılan bir alaşımdır. Ancak genel kullanımda 304’ün avantajlarının daha fazla olması ve kullanım alanı çeşitliliğinin çok olması nedeniyle 304 tercih edilir.

Bize Ulaşın